3 Het sollicitatiegesprek

3 Het sollicitatiegesprek

Wanneer wij denken dat jij de juiste match voor de desbetreffende opdrachtgever bent zal je worden uitgenodigd voor een eerste gesprek. In de meeste gevallen zit je tegenover twee personen. Kom op tijd en zorg dat je de achtergrond van het bedrijf kent: de verschillende typen producten, in welke landen het bedrijf actief is etc.

Zorg daarnaast dat je op de hoogte bent van het nieuws. Lees tenminste één week lang de krant voordat je aan het gesprek begint en neem op de webpagina van het bedrijf de laatste nieuwsberichten door.

Zorg dat je kunt vertellen over je sterke kanten. Natuurlijk dien je je sterke punten te kunnen beargumenteren met de inhoud van je CV. Dat is na de bovenstaande sollicitatietips al een stuk makkelijker geworden.
Bij het geven van voorbeelden en het vertellen over wat je gedaan hebt is het aan te raden de STAR-structuur aan te houden. Je geeft aan wat de Situatie was, welke Taak jij vervulde, welke Actie(s) jij hebt ondernomen en wat het Resultaat is geworden. Een duidelijke, heldere structuur leidt tot een goed sollicitatiegesprek.

Nederlands